As pasas, ou uvas pasas, son uvas secas de sabor doce producido polo seu contido en fructosa e glucosa e poden ser inxeridas en crú ou en moitas preparacións culinarias.
As pasas poden ser de diferentes cores dependendo do tipo de uva que se empregou para deshidratarse: amarelas, púrpuras ou marróns.
O seu consumo apota múltiples beneficios para a nosa saúde se son consumidas con moderación, xa que conteñen moita fibra e ácido tartárico, que contribúen a un coidado saudable do colon e aportan enerxía, antiosidantes, vitaminas e mineráis.
1. Preveñen o estreñemento
As pasas son ricas en fiblras, tanto de tipo solubre como insoluble, polo que axudan a aumentar o volume de deposición e a suavizalas mediante a estimulación do intestino e favorecendo a súa expulsión.
Ademáis, proporcionan unha maior sensación de saciedade, polo que consumidas en pequenas cantidades contribúen significativamente a axudar en dietas de perda de peso.
Este froito seco é considerado un prebiótico, xa que é rico en ácido tartárico, un ácedo que se atopa na froita e que é fermentado polas bacterias do colon, aportando un papel moi beneficioso na función intestinal e contribuindo á saúde do colon.
2. Favorece a saúde dos ósos
As uvas pasas son ricas en calcio, un mineral importante para manter os ósos e os dentes saudables, previndo o desenrolo de enfermedades coma a osteoporose.
Ademáis, as uvas pasas aportan un oligoelemento chamado boro, que permite a absorción do calcio, magnesio, fósforo e da vidamina D en maior medida, nutrintes que son moi importantes tanto para o sistema óseo como para o sistema nervioso. Ademáis, o boro es´ta considerado un axudante na prevención da artrite, xa que se veñen atopando moi baixos niveles del en individuos con osteortrite.
3. Ricas en antioxidantes
As pasas son ricas en antioxidantes, coma os flavonoides, fenoles e poliferoles, que axudan a reducir o estrés oxidativo e preveñen o dano celular diminuindo o risco de sufrir enfermidades crónicas como as cardiovasculares ou o cancro.
4. Preveñen a anemia
As pasas son unha boa fonte de ferro, favorecendo o transporte de oxíxeno ás células do organismo e favorecendo a producción de glóbulos vermellos, previndo o surximento de anemia por carencias de ferro.
5. Coidan a saúde do corazón
O contido en fiblra das uvas pasas as convirte nun alimento que axuda a diminuir a absorción do colesterol malo a nivel intestinal, ó que a súa vez mantén o colesterol e os triglicéridos na sangue controlados. Deste xeito, evítase o depósito de graxas nos vasos sanguíneos.
Ademáis, a súa riqueza en antioxidantes preven o dano celular e diminúe o risco de padecer enfermidades cardiovasculares.
Información nutricional das pasas
Na táboa a continuación se indica o valor nutricional das pasas por cada 100 gramos de porción:
Composición nutricional por cada 100 gramos de uvas pasa | |
Calorías | 294 |
Proteínas | 1,8 g |
Lípidos | 0,7 g |
Carbohidratos | 67 g |
Azúcares | 59 g |
Fibras | 6,1 g |
Carotenos | 12 mcg |
Folato | 10 mcg |
Sodio | 53 mg |
Potasio | 880 mg |
Calcio | 49 mg |
Fósforo | 36 mg |
Magnesio | 43 mg |
Ferro | 2,4 mg |
Boro | 2,2 mg |
Cómo consumir a uva pasa
É importante que as pasas sexan consumidas en pequenas cantidades, porque son moi calóricas e posúen un alto contido en azúcares. Nembargantes, consumidas en moderación aportarán todos os beneficios que comentamos para a saúde.
A porción de uvas pasas recomendada son 2 culleradas para agregar a iogures, ensaladas, cereáis, pastéis, etc.
No caso dos diabéticos, as pasas posúen un índice glucémico medio, o que indica que elevan moderadamente o sucre no sangue, puidendo consumirse sempre e cando exista un bo control do sucre en sangue e se siga unha dieta equilibrada.